Presentator I Interviewer I Reporter I Programmamaker

Biografie

Buma Classical Convention 2014 Showreel.mpeg.Still004

Beitske de Jong (1986) werkt als freelance verslaggever, presentator en interviewer voor verschillende culturele radio- en televisieprogramma’s (o.a. NPO Radio4) en als videoreporter in opdracht van diverse culturele organisaties (o.a. het Liszt Concours, de Cello Biënnale Amsterdam en het Internationaal Kamermuziek festival Utrecht.)

Beitske de Jong (1986) haalde haar propedeuse Cello aan het Prins Claus Conservatorium, studeerde daarnaast Kunsten, Cultuur en Media (BA) en deed de master Radio- en Televisiejournalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Haar journalistieke loopbaan begon bij ‘OOG Radio en TV’, de lokale omroep van Groningen, en later bij de lokale radio in Amsterdam. Daar kreeg haar liefde voor radio maken en interviewen ruim baan: tussen 2009 en 2016 was Beitske wekelijks te horen als presentatrice van het programma ‘Kunst en Cultuur op Vrijdag’ en ‘Levensverhalen‘ op AmsterdamFM.

In diezelfde periode werkte ze als redacteur bij diverse kunst- en cultuurprogramma’s van de NTR, zoals NTR Podium, Cultura24 en SchoolTV en maakte ze radio-reportages voor het VPRO Radio1-programma ‘Nooit meer slapen’. Augustus 2010 was haar documentaire ‘Jonge musici in mineur’ als nominatie voor de NTR Radioprijs 2010 op NPO Radio 1 te horen.

Sinds september 2016 heeft Beitske de lokale radio ingeruild voor de landelijke. Na eerst twee jaar in de vroege uurtjes het programma ‘Voor de Dag’ gepresenteerd te hebben op NPO Radio4, presenteert zij nu op dezelfde zender het ‘NTR Avondconcert’.

Haar liefde voor audio komt ook tot uiting in het maken van podcasts: in het voorjaar maakte ze in opdracht van De Nationale Opera de podcastserie ‘Karlheinz’, over componist Karlheinz Stockhausen, en in december legde ze de laatste hand aan een luistergids-podcast voor Musica Temprana.

Als videoreporter is Beitske daarnaast het gezicht van verschillende culturele festivals, zoals het Liszt Concours, de Cello Biënnale Amsterdam en het Internationaal Kamermuziek festival Utrecht.

Ook buiten de culturele sector wordt Beitske regelmatig ingehuurd als interviewer of presentator. Beitske presenteerde in het verleden het bedrijfsjournaal van Casos, een alliantie van NAM-aannemers, maakte een radioprogramma in opdracht van Archief Eemland en One World en interviewde gemeentewerkers voor een video in opdracht van Gemeente ‘s-Hertogenbosch.

In haar vrije tijd doet Beitske niets liever dan muziek van Bach zingen in het Bach Ensemble Amsterdam of cello spelen op de zolderverdieping in haar huis in Utrecht.

BSite

 

 

MarionBloem